Pimeys laskeutuu Suomeen syksyn myötä. Ero menneeseen kesään on nopeasti kaikilla silminnähtävissä ja vaikka siihen ei itse kiinnittäisi huomiota, niin oma keho havaitsee valon vähenemisen. Valon väheneminen saattaa aiheuttaa kaikkea negatiivista meidän kiireisessä elämässämme, ja siksi syksyyn kannattaa valmistautua. Tässä seuraavassa muutama hyvä vinkki, jotka auttavat omalta osaltaan selviämään synkästä ja harmaasta ajasta.

Valoa pimeyteen

Yksi itsestään selvä asia on huolehtia sekä kodin että työpaikan valaistuksesta. Nykyään meillä on niin paljon vaihtoehtoja, eivätkä valaisimet ole enää pelkkiä valolähteitä, vaan ne ovat sisustuselementtejä aivan kuten louis poulsen – tuotteet osoittavat. Louis Poulsen tuotteiden tavoitteena on nimenomaan luoda valolla miellyttävä ilmapiiri, jotta sen piirissä olevat ihmiset viihtyisivät. LP valaistus on mahdollinen niin sisä- kuin ulkotiloissa ja valon muoto luo tilaan oman tunnelmansa.

Kaukana ovat jo ne ajat, jolloin valaisinten ainoa syy oli toimia valonlähteenä, nykyään kannattaa valaisimia hankkiessa miettiä miltä ne näyttävät, miten ne sopivat tilaan ja minkälaiselta niiden valo siinä lopullisessa tilassa näyttää.

Energiaa syksyyn

Syksyllä pimeys yllättää meidät usein. Voi olla, että olemme päivällä liikenteessä kaupoissa ja yhtäkkiä kaupasta poistuessamme astummekin pimeään syysiltaan. Se saattaa saada meidät apeaksi ja siksi kannattaa varmistaa, että omat vitamiinit ovat hankittuna ja kunnossa. Syksyn pimeydessä, kun aurinko ei paista, niin varsinkin D-vitamiinin saannin varmistamiseksi on hyvä popsia vitamiinipillereitä tai vastaavia, jotta oma keho saa sen vitamiinitarpeensa tyydytettyä.

D-vitamiini varastoituu kesän aurinkoisina päivänä elimistöön, ja kesän jälkeen sitä riittää suurin piirtein lokakuulle. Kaikki luonnollisesti riippuu myös siitä, kuinka hyvin olet liikkunut ulkona kesän aikana. D-vitamiinilisää suositellaan otettavan lokakuusta maaliskuuhun, koska syksyn ja talven pimeinä aikoina ei luonnosta ole vitamiinia Suomessa saatavissa.

Syksyn sateisinakin päivinä pitäisi kuitenkin muistaa ja jaksaa käydä ulkona edes pienellä kävelyllä. Kävelyhetki puistossa tai metsäpolulla on tärkeä meidän oman mielemme hyvinvoinnille. Pelkkä television katselu ja tietokoneella puuhailu ei ole hyväksi aivoillemme, jotka kaipaavat luontoa – se on mielemme ja aivomme luonnollinen tarve, josta meidän tulisi huolehtia aina ajoittain. Kävelyretki lataa aivomme ja silmämme uudelleen täyteen uutta energiaa.

Eikä se kävelyretki ole hyväksi ainoastaan päällemme, vaan koko kehomme kiittää jo puolenkin tunnin kävelystä.

Iloisiin asioihin keskittyminen

Pimeinä hetkinä ja syksyn sateisina päivinä ajatuksetkin kääntyvät helposti ikäviin asioihin. Välillä on hyvä pakottaa omat ajatukset iloisiin asioihin, suunnitelmiin ja muistoihin, kavereiden ja ystävien kanssa vietettyihin hetkiin. Meitä ihmisiä ei ole suunniteltu olemaan yksin, joten oma sosiaalinen verkostomme on meille tärkeä. Se kuinka suuri se on, ei ole se pääasia, mutta se että sinulla on sellainen, on tärkeätä ja varsinkin syksyn harmaudessa on hyvä muistaa pitää yhteyttä tähän verkostoon. Voit käydä ystävien luona, soittaa puhelimella tai olla digitaalisin keinoin yhteydessä – kunhan vain olet, se on tärkeätä.

Syksyllä voi iloa keksiä, vaikka siitä luonnosta. Lapsena oli kivaa potkia niitä lehtikasoja, onko se kivaa vielä aikuisenakin? Ja jos se luonto ei ole oikein oma valinta, niin entä jos tarjoat itsellesi ja kumppanillesi hetken kylpylässä nauttimassa sen tarjoamista palveluista? Sieltä voi sitten palata kotiin täysin uudelleen latautuneena ja virkistyneenä. Jos sitten on vielä juuri ostanut uusia valaisia omaan kotiin, voi nauttia niiden tuottamasta tunnelma valaistuksesta yksin tai kumppanin kanssa käpertyneenä onnellisina siihen omalle kotisohvalle. Ei sen syksyn tarvitse aina olla pimeätä ja ahdistavaa aikaa.

Related Posts

Vastaa