Kuinka istuttaa keittiön puutarha

Omien hedelmien ja vihannesten kasvattaminen on niin yksinkertaista, että se onnistuu paljon halvemmalla kuin ostamalla ne supermarketista, voit myös olla varma, että tuotteissasi ei ole haitallisia torjunta-aineita ja tuoreita maasta.

Ensin sinun on päätettävä, mihin sijoittaa tonttisi. Valitse aurinkoinen paikka, joka on suojattu kovilta tuulilta. Varmista, että pääset alueelle helposti eikä liian kaukana talosta – sinun ei tarvitse kävellä liian pitkälle sateessa kerätessäsi sadonkorjuuta keittiöön.

Jos sinulla on vain hyvin pieni puutarha etkä voi säästää suurta laastaria, voit aina istuttaa joitain satoja kukkapenkkeihisi. Ja jos sinulla on vain patio tai parveke, on paljon hedelmiä ja vihanneksia, joita voidaan kasvattaa astioissa.

Ennen kuin aloitat istutuksen, sinun on valmisteltava sivustosi. Kaivaa maan yli ja poista kaikki suuret kivet ja rikkaruohot ja lisää hyvin mädäntynyttä lantaa tai kompostia.

Jos sinulla on erittäin suuri tontti, haluat ehkä tehdä joitain tiilireittejä, jotta pääset helposti sadoihisi. Valitse, haluatko kasvattaa viljelysi riveinä vai neliömäisinä laastareina, ja suunnitele polkusi sen mukaan.

Tontin sijainti ja maaperän tyyppi määräävät, mitä hedelmiä ja vihanneksia voit kasvattaa. Välimeren vihannekset, kuten tomaatit, paprikat ja munakoisot, pärjäävät parhaiten hyvin hedelmällisessä maaperässä, jossa on paljon auringonpaistetta, kun taas juurekset menestyvät kylmällä säällä.

Jos sinulla ei ole paljon tilaa, vaihda nopeasti ja hitaasti kasvavia satoja, jotka kypsyvät eri aikoina. Voit esimerkiksi istuttaa kesäsalaatteja syksynkaalien väliin, jotta salaatit korjataan ennen kuin kaalit tarvitsevat tilaa. Jos päätät tehdä tämän, varmista, että et istuta liian korkeiksi kasvavia satoja ja varjostavat pienempiä taimia.

Suurin osa siemenistä aloitetaan parhaiten ruukuissa ikkunalaudalla tai kasvihuoneessa, vaikka jotkut siemenet, kuten porkkanat, voidaan kylvää suoraan maahan. Varmista, että pakkas on ohi, ennen kuin kylvät siemeniä maahan, ja lue siemenpakkausten ohjeet huolellisesti.

Sinun on kasteltava puutarhasi säännöllisesti, jotta viiniköynnökset kypsyvät ja estävät juurekset muuttumasta puumaisiksi ja karkeiksi. Käytä kastelukannua tai letkua ja erittäin kuumina päivinä, jos sinulla on erittäin suuri laastari, kannattaa ehkä käyttää hitaasti tippuvaa kastelujärjestelmää.

Varo tuholaisia. Voit saada monia vastustuskykyisiä lajikkeita tuholaisten estämiseksi, mutta jos luulet tartuntasi, sinun on käsiteltävä niitä mahdollisimman nopeasti estämään niiden leviäminen.

Related Posts

Vastaa